mandag 26. oktober 2009

DN-leder med manglende perspektiv

I dagens DN-leder foreslås det ja til klimakvote, nei til taxfreekvote. Svært interressant for oss som har jobbet lenge med å redusere taxfreesalget av bla alkohol som for tiden er den største handelslekkasjen av alkohol og nå utgjør 15% avb det vi totalt konsumerer i Norge. (Grensehandelen med alkohol utgjør 5%)

I lederen sies det at (sitat);
"For mens regjeringen på den ene siden innfører klimakvoter for å gjøre flyreisen dyrere, viderefører den taxfreekvoten som gjør reisen billigere. Taxfreesystemet gir store inntekter til Avinor, som igjen brukes til å finansiere flyplassene rundt om i landet. Alternativet ville være å øke kostnadene for flyselskapene, som igjen ville måtte hente inn pengene fra sine passasjerer.

Slik slår altså den ene kvoten den andre ihjel. Når de reisende kjøper billetten, skal de straffes for å bidra til å ødelegge klimaet. Når de kommer hjem, skal reisen deres subsidieres med avgiftsfrie varer.

Taxfreekvoten bør fjernes. Også det vil være en fornuftig EU-tilpasning. Men det finnes bare én måte et slikt tiltak kan bli akseptert på i befolkningen: Det staten tjener på å fjerne taxfreeordningen, må brukes til å kutte alkoholavgiftene."

Det ikke lederen diskuterer er det faktum at å gi hele befolkningen tilgang til billigere alkohol vil by på store utfordringer. Taxfreesalget med alkohol utgjør altså kun 15% av det vi totalt drikker av alkohol her til lands. Ved å åpne for lavere avgifter for å "kompensere" folk flests tap av taxfreesalget, vil forbruket av alkohol i Norge øke merkbart. Folkehelsa vil lide og helsebudsjettene må økes merkbart i årene fremover.

Vi mener taxfreeordningen må reduseres og gjerne fjernes på sikt. I første omgang kan regjeringen stoppe den utviklingen de selv har lagt opp til. De siste årene har de åpnet for salg ved adkomst og økt vinkvote. Dette har bidratt til at taxfreeordningen har "blåst i været" og er den største handelslekkasjen vi har på alkohol idag. Grensehandelen utgjør 5% og er stabil, til sammenligning.
Regjeringen bør snarest mulig stoppe utvidelsene på Gardermoen, begrense salget ved adkomst og legge føringer på selskapet som står for taxfreesalget.

Så får Avinor finne andre løsninger på hvordan de skal finansiere de mange mindre flyplassene i Norge. For det er jo viktig å være klar over at taxfreesalget utgjør 45% av Avinors inntekter. Gjerne høyere priser på flyreiser for å sikre miljøet vårt bedre. Men, å gi "folket" billigere alkohol er ingen løsning som forsvares gjennom at taxfreesalg av alkohol fjernes.

søndag 18. oktober 2009

Regjeringen svikter de svakeste igjen!


Så kom Statsbudsjettet for 2010. Og, på tross av lovnader og tydelig positive utspill fra regjeringen de siste årene, ble rusfeltet den største taperen i neste års statsbudsjett. Regjeringen som vil satse stort på å avskaffe fattigdommen i Norge, velger med sine prioriteringer for 2010 å overse den kanskje aller fattigste gruppen i samfunnet.

Ifjor fikk jeg (vi) en henvendelse fra daværende Helse- og omsorgsminister som mente vi skulle være tålmodige i ytterligere ett år til. For i 2010 var opptrappingsplanen for psykisk helse ferdig og rusfeltet sto for tur. Ifjor la de på omlag 300 millioner til et rusfeltet som har hatt et kraftig etterslep på midler i årevis. Totalt mener regjeringen å ha tilført ca 800 mill til rusfeltet de siste 4-5 årene. I år la de til 150 millioner og dette i det siste året av den opptrappingsplan for rusfeltet som de selv la frem ifbm sin første Soria Moria! Til sammenligning la man inn 9 milliarder til psykisk helse når denne opptrappingsplanen ble lansert. Forøvrig synes jeg det var oppsiktsvekkende uttalelse av tidligere minister Brustad som antydet at rusfeltet skulle nyte godt på "bekostning" av pskykisk helse. Disse to helseområdene henger tett sammen....

Mer enn 4.000 mennesker står i kø for rusbehandling, situasjonen for de mest utsatte heroinavhengige på gaten er svært kritisk og vi har en økende andel "glemte alkoholavhengige" som er langt unna å få nødvendig hjelp. I tillegg er det avdekket de senere årene titusener med barn av rusavhengige som trenger oppfølging og hjelp, samt de mange voksne pårørende som på ulike måter sliter grunnet andres rusbruk.

Nylig avtroppende Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen har kalt rusomsorgen i Norge en skam. Han og mange av hans kolleger både i regjering og på Stortinget har i tydelige ordlag sagt at dette feltet må prioriteres innenfor Helse-Norge. Det har vært store oppslag i mediene om uverdige forhold for rusomsorgen, som mange politikere ivrig har kommentert. Men, vi kan nå konkludere med at det igjen blir med ord og lite handling. Dette på tross av at det er tverrpolitisk enighet om at dette feltet MÅ løftes opp økonomisk. Jeg tror opposisjonen vil presse på regjeringen ifbm behandlingen av statsbudsjettet 2010 og jeg håper denne gang at regjeringen lytter til en samstemt opposisjon og ikke "overkjører" det som kan bli en etterlengtet nasjonal "dugnad" for et rusfelt på "felgen".

Nå venter jeg i spenning på hvem som blir ny Helse- og omsorgsminister. Om det blir en handlingens kvinne eller mann - eller en ny minister som er raskt på banen for å kommentere enkeltskjebner, enkeltpersoner eller setter ned nye utvalg, fremfor en helhetlig debatt om situasjonen for hele rusomsorgen. Og, det må følge penger med, både til de mest utsatte, til akutthjelp, avrusing, legemiddelassistert og medikamentfri behandling, rehabilitering og oppfølging og til de mange barn av og pårørende til rusavhengige.

Helse-Norge er stort og krevende. Regjeringen har lovet mye til eldreomsorgen og det kan virke som om sykehusene ikke har "bunn i kassen". I tillegg sliter psykiatrien....helt nederst ved bordet sitter rusomsorgen.....og de har sittet der så altfor lenge!!

tirsdag 6. oktober 2009

Rusomsorg i krise - heroin svaret?!

Igjen har TV2 Tabloid hatt en debatt om norsk narkotikapolitikk og de utfordringene som tusenvis av rusavhengige står overfor. Eller? Det ble vel igjen en ny debatt med samme innhold som de siste debattene både Tabloid og andre riksmedier har kjørt rundt temaet. Det blir et spørsmål om heroin til de mest trengende! De samme folkene sitter å diskuterer hver gang og lite nytt kommer frem.

Vi har en Helse-minister som i snart 2 år har sagt i alle sammenhenger at rusfeltet er forsømt. Hans egen regjering har sagt det samme i over 4 år. Men, spørsmålet er om verken ministeren eller regjeringen er villige til å faktisk iverksette nødvendige tiltak for å løse situasjonen.

Heroin til de mest utslåtte er omstridt og så langt er et tilnærmet fagfelt og fagfolk usikre på om dette er en god løsning. De fleste mener subutex og metadon er mer kvalifisert overfor denne gruppen.

Men, uansett om det blir heroinassistert behandling, mer metadon, mer subutex, vil neppe de mest utslåtte få en særlig mye bedre livssituasjon. All behandling, også legemiddel assistert behandling vil kreve bolig, oppfølging og sosial rehabilitering overfor en gruppen. Dette har vært fraværende i de fleste ledd av rusomsorgen i mange år og er kostnadskrevende.

I tillegg finnes det tusenvis av heroinavhengige og pillemisbrukere som vi ikke ser på gata hver dag. Hva med disse? Og, de over 100.000 alkoholavhengige som trenger behandling og oppfølging.

Jeg blir glad hver gang rus er tema i mediene. I et stadig tøffere Helse-Norge sliter rusomsorgen med å få fokus. Men, jeg er skuffet over mediene manglende innsikt og forståelse av de mange utfordringene dette feltet står overfor. De handler ikke bare om noen 100-talls personer på den såkalte "Plata". Det eneste mediene retter fokus på er enkelttiltak og enkeltskjebner. Vi er nødt til å ha et bredere perspektiv.

Vi må sikre gode tiltak for de mest utslåtte, alle de andre som er avhengig av narkotiske stoffer, piller eller alkohol, men mest av alt må vi sikre bedre oppfølging og rehabilitering av de alle. Om man glemmer den sosiale dimensjonen knyttet til rusproblemene, vil vi aldri klare å hjelpe de som sliter til daglig med rus.

Og, når skal mediene spørre Bjarne Håkon Hanssen om når han skal iverksette tilstrekkelig med tiltak overfor et område i Helse-Norge som han selv mener ikke har vært prioritert og verdsatt??

Om en uke kommer statsbudsjettet for 2010. Jeg tror ikke rusfeltet får noe stort økonomisk løft denne gangen heller. Skal regjeringen innfri løftene om bedre sykehustilbud og ikke minst satsinger i eldreomsorgen er jeg redd rusavhengige står for langt bak i køen - igjen. Men, kanskje Hanssen innfrir?