tirsdag 6. oktober 2009

Rusomsorg i krise - heroin svaret?!

Igjen har TV2 Tabloid hatt en debatt om norsk narkotikapolitikk og de utfordringene som tusenvis av rusavhengige står overfor. Eller? Det ble vel igjen en ny debatt med samme innhold som de siste debattene både Tabloid og andre riksmedier har kjørt rundt temaet. Det blir et spørsmål om heroin til de mest trengende! De samme folkene sitter å diskuterer hver gang og lite nytt kommer frem.

Vi har en Helse-minister som i snart 2 år har sagt i alle sammenhenger at rusfeltet er forsømt. Hans egen regjering har sagt det samme i over 4 år. Men, spørsmålet er om verken ministeren eller regjeringen er villige til å faktisk iverksette nødvendige tiltak for å løse situasjonen.

Heroin til de mest utslåtte er omstridt og så langt er et tilnærmet fagfelt og fagfolk usikre på om dette er en god løsning. De fleste mener subutex og metadon er mer kvalifisert overfor denne gruppen.

Men, uansett om det blir heroinassistert behandling, mer metadon, mer subutex, vil neppe de mest utslåtte få en særlig mye bedre livssituasjon. All behandling, også legemiddel assistert behandling vil kreve bolig, oppfølging og sosial rehabilitering overfor en gruppen. Dette har vært fraværende i de fleste ledd av rusomsorgen i mange år og er kostnadskrevende.

I tillegg finnes det tusenvis av heroinavhengige og pillemisbrukere som vi ikke ser på gata hver dag. Hva med disse? Og, de over 100.000 alkoholavhengige som trenger behandling og oppfølging.

Jeg blir glad hver gang rus er tema i mediene. I et stadig tøffere Helse-Norge sliter rusomsorgen med å få fokus. Men, jeg er skuffet over mediene manglende innsikt og forståelse av de mange utfordringene dette feltet står overfor. De handler ikke bare om noen 100-talls personer på den såkalte "Plata". Det eneste mediene retter fokus på er enkelttiltak og enkeltskjebner. Vi er nødt til å ha et bredere perspektiv.

Vi må sikre gode tiltak for de mest utslåtte, alle de andre som er avhengig av narkotiske stoffer, piller eller alkohol, men mest av alt må vi sikre bedre oppfølging og rehabilitering av de alle. Om man glemmer den sosiale dimensjonen knyttet til rusproblemene, vil vi aldri klare å hjelpe de som sliter til daglig med rus.

Og, når skal mediene spørre Bjarne Håkon Hanssen om når han skal iverksette tilstrekkelig med tiltak overfor et område i Helse-Norge som han selv mener ikke har vært prioritert og verdsatt??

Om en uke kommer statsbudsjettet for 2010. Jeg tror ikke rusfeltet får noe stort økonomisk løft denne gangen heller. Skal regjeringen innfri løftene om bedre sykehustilbud og ikke minst satsinger i eldreomsorgen er jeg redd rusavhengige står for langt bak i køen - igjen. Men, kanskje Hanssen innfrir?

Ingen kommentarer: