I mer enn 4 år har jeg (og flere) jobbet hardt for å overbevise politikere på Stortinget og i regjering om at de må gjøre noe med kommunenes forvaltning av skjenkepolitikken. Fylla og volden har økt kraftig og har på mange måter gjort flere av våre storbyer direkte utrygge på kvelds- og natterstid. Det er så ille i Oslo at politiet setter opp fysiske sperringer i enkelte gater med mange skjenkesteder for å verne folk flest fra vold og problemer. Nå har Regjeringen valgt det mest effektive og tilgjengelige virkemidlet, å sette en maksgrense for skjenkesteder til kl 02.00. Dette alene vil ikke løse alle problemer, men det skal jeg ta for meg litt senere i dette innlegget.
Det viktigste er at det vil ha effekt, på tross av alle utesteder, alkoholindustrien og enkeltpersoners udokumenterte påstander om det motsatte. Vi har nok av forskning og fakta som viser at skjerpede åpningstider virker, eller det helt motsatte når åpningstidene utvides.
På Island var gatene preget av fyll og vold og politikerne med god hjelp fra utelivsnæringen var overbevist om at lengre åpningstider ville dempe problemene. Da ville problemene knyttet til lange drosjekøer, annsamlinger etc bli borte og roen ville senke seg sakte men sikkert over byen. Det motsatte skjedde. Lengre åpningstider i Reykjavik bidro til en økning i volden med over 30%. Det samme skjedde i Storbritania når de åpnet for døgnåpen servering.
I New York har de gått motsatt vei. De fleste stedene på Manhatten stenger nå alkoholserveringen kll 02.00 og det gis opptil 30.000 USD i bot til steder som skjenker mindreårige eller allerede fulle folk. New York er tryggere enn Oslo på natterstid i helgene.
Vi vet at begrenset tilgjengelighet virker, men nordmenn er ennå av den oppfatning av at vi er annerledes-landet hvor alt er statlig styrt og veldig strengt.
Slik er det IKKE. I Stockholm stenger 80% av utestedene før 01.00 og kun ett sted er oppe til 05.00 og to steder oppe til 04.00. Allikevel tror jeg ingen kan påstå at Stockholm er en kjedelig by med et labert kulturliv. For det er nettopp det den norske utelivsbransjen truer med om de må stenge tidligere. Altså, 1 time tidligere enn det som har vært en overkommerlig maksgrense i mange, mange år.
Vi (jobben min Actis) har de siste to årene gjennomført befolkningsundersøkelser (altså, ikke vi, men et annerkjent byrå) som viser at 60% a befolkningen vil at utestedene skal stenge før kl 02.00. Og, de tror det vil ha effekt på fylla og volden. Det er nettopp dette flertallet Regjeringen har lyttet til.
Jeg ble intervjuet av en TV2 reporter om vår undersøkelse og han kunne rett og slett ikke forstå hvorfor vi hadde spurt folk over 30 år....fordi det var jo de under 30 år som var mest interessert i lengre åpningstider....hmmm. Interressant! Alle vi som er over 30 år skal altså ikke ha noen mening om hvordan vi ønsker at utelivet i Oslo og andre storbyer skal være? Er ikke det litt dumt da. Skulle tro at nettopp gruppen over 30 år er noe mer pengesterke og at utelivsbransjen er interessert i at denne gruppen også tar byen i bruk? For nettopp den gruppen over 30 år er lei av fylla og volden.
Oslo og andre storbyer kunne sikkert hatt differensesierte åpningstider. Ikke minst ville det vært bra for mange flotte (og seriøse) steder som driver kulturarrangement. Og, det mener jeg vi kunne hatt om dagens utelivsbransje hadde gjort jobben sin. At de fulgte lovverket og ikke skjenket mindreårige og allerede for fulle folk. Men, det gir de faktisk blaffen i. 40% av mindreårige oppgir at de får kjøpt alkohol på utestedene og vi har nok forskning og fakta som viser at utelivsbransjen (spesielt i Oslo, Bergen og Trondheim) fortsetter å skjenke folk som knapt kan stå på beina. Bransjen selv innrømmer jo at det er nettopp timen mellom 02-03.00 er tiden de selger mest alkohol.....det sier vel litt om manglende kontroll og pusching av alkohol?!
Kanskje kan bransjen ta et lite tilbakeblikk til hva de sa og gjorde ifbm innføringen av Røykeloven. De varslet oppsigelser og nedleggelser over hele "fjøla". Det motsatte skjedde imidlertid, fordi de mange som tidligere vegret seg for å gå på byen, tok del i bylivets gleder. Jeg tror det samme vil skje nå. De mange som har vegret seg for å gå på byen på grunn av redsel for fylla og volden, kan velge å ta byen i bruk igjen. Det vil gi mer penger i kassen for utelivsbransjen...ihvertfall den seriøse delen av de :-)
En timere kortere skjenking vil ha effekt, men det må følges opp av flere tiltak. Vi har foreslått at man eksempelvis også lar kollektivtransporten gå til minst kl. 03.00, slik at alle kommer seg trygt og billig hjem. I tillegg kan jo også kommunene gjøre som bla New York. La det "svi på pungen" for de utestedene som blir tatt for å bryte loven stadig vekk. Da kunne byen blitt tryggere for folk flest og ikke bare den marginale gruppen yngre som ødelegger for resten.
Regjeringen er forøvrig ikke alene om sitt syn, så jeg tror dette blir en realitet når Stortinget en gang før jul behandler dette forslaget :-) Så får vi håpe det følges opp med flere tiltak :-)
Påvirkning (også kalt lobbyisme ;-) virker, når man seriøst bruker kunnskap, fakta og veldokumenterte argumenter. Det er jeg glad for :-)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar