fredag 19. juni 2009

Løsningen er ikke å legge ned Norsk Tipping!


Etter at det ble avdekket av Riksrevisjonen at Norsk Tipping har forvaltet ”våre felles penger” svært dårlig i en lengre periode, kommer stadig flere politikere andre på banen og mener man må avvikle Norsk Tippings monopol.
Det er ikke noe nytt at enkelte politiske partier har ønske om å avvikle Norsk Tippings monopol, men jeg mener de utviser både naivitet og lite kunnskap om spillbransjen og prosessene som førte til at Norsk Tipping fikk et monopol på spill i Norge.

Når disse mener at frivilligheten, idretten og kulturen vil få bedre rammebetingelser om det ble åpnet for at også internasjonale gamblingselskaper får innpass i Norge på linje med Norsk Tipping, kan det i beste fall kalles naivt. Norsk Tipping er underlagt regler og lover som har som formål å verne folkehelsa - sagt med andre ord "å begrense problem som spilleavhengighet". På samme tid sikrer et politisk styrt monopol på spill at hele overskuddet går til idrett, kultur og frivillige organisasjoner arbeid. Det er disse pengene som har sikret at vi har kunnet bygge idrettsanlegg, drive barne- og ungdomsarbeid og annen viktig frivillig innsats i mange år. Og, det har sikret at "alle idretter" og tiltak har hatt en sjanse til å drive sin aktivitet, uanhengig om de er publikumsmagneter eller attraktive på sponsormarkedet.

Flertallet på Stortinget valgte monopolet, fordi de erkjenner de internasjonale gamblingselskapenes strategier, som er et uttalt mål om å knuse Norsk Tippings monopol og få åpnet for nettpoker, spilleautomater på nett og en rekke andre spill som man vet vil skape spilleavhengighet og de tragediene som følger i kjølevannet av dette.

Det som er virkelig verd en tanke, er spesielt Venstres og FrPs tro på at dagens nivå på overskuddet til idrett og kultur vil bli opprettholdt ved å gi de internasjonale gamblingselskapene mulighet til å "konkurrere" med Norsk Tipping. Jeg tror vi kan konkludere ganske raskt med at Norsk Tipping taper den krigen. Det blir vanskelig å begrense avhengighetsskapende spill og samtidig konkurrere med markedsbudsjettene til de store selskapene. - Toppen av naivitet er å tro at de internasjonale gamblingselskapene vil "avsette" 3-4 milliarder av sine overskudd hvert år til å sikre oss flere hoppbakker, fotballbaner, breddeidrett og kultur.

Men, det er kanskje ikke så viktig. Vi kan jo forsøke oss på FrP-løsningen, som innebærer at de idretter som har stor publikumsappell og er attraktive på sponsormarkedet overlever og så får resten av gjengen steke vafler og bygge tribuner og anlegg på fritiden. Da får vi et "rikt" idretts- og kulturliv.

Det som også er avgjørende å huske er saken mot den norske stat i EFTA-domstolen og de stadige sakene anført av de internasjonale gamblingsselskapene mot staten, i norske rettinstanser. Fjerner man Norsk Tippings monopol, vil man måtte åpne for at alle som ønsker å etablere seg som spillselskap i Norge, får gjøre det. EFTA-domstolen godkjente den norske stats ønske om et regulert spillmonopol, kun med bakgrunn i ”at dette ville verne folkehelsa” – som i klartekst betyr at staten kan ha et monopol, så fremt det er konstruert slik at det begrenser spillavhengighet. Så fort Norsk Tipping eller den norske stat etablerer spill som viser økende spillavhengighet, vil saken falle i en ny runde i EFTA-domstolen. Det er derfor et ”enten-eller” – strengt regulert monopol eller åpning for at alle som ønsker det kan etablere seg med sine spill i Norge.

Jeg hadde ønsket at flere politikere og ikke minst flere journalister i Norge, hadde satt seg inn i EFTA-domstolens domspremisser og samtidig fulgte med hva EF-retten sier i lignende saker. Det er flere europeiske nasjoner som har hatt sine statlige spillmonopol oppe til avgjørelse og flere er på gang.

Løsningen nå er at eieren av Norsk Tipping staten ved Trond Giske følger rådene han har fått i mange år – og legger føringer for Norsk Tippings bruk av sponsor- og markedskroner og ikke minst driftsmidler.

Ingen kommentarer: