søndag 18. oktober 2009

Regjeringen svikter de svakeste igjen!


Så kom Statsbudsjettet for 2010. Og, på tross av lovnader og tydelig positive utspill fra regjeringen de siste årene, ble rusfeltet den største taperen i neste års statsbudsjett. Regjeringen som vil satse stort på å avskaffe fattigdommen i Norge, velger med sine prioriteringer for 2010 å overse den kanskje aller fattigste gruppen i samfunnet.

Ifjor fikk jeg (vi) en henvendelse fra daværende Helse- og omsorgsminister som mente vi skulle være tålmodige i ytterligere ett år til. For i 2010 var opptrappingsplanen for psykisk helse ferdig og rusfeltet sto for tur. Ifjor la de på omlag 300 millioner til et rusfeltet som har hatt et kraftig etterslep på midler i årevis. Totalt mener regjeringen å ha tilført ca 800 mill til rusfeltet de siste 4-5 årene. I år la de til 150 millioner og dette i det siste året av den opptrappingsplan for rusfeltet som de selv la frem ifbm sin første Soria Moria! Til sammenligning la man inn 9 milliarder til psykisk helse når denne opptrappingsplanen ble lansert. Forøvrig synes jeg det var oppsiktsvekkende uttalelse av tidligere minister Brustad som antydet at rusfeltet skulle nyte godt på "bekostning" av pskykisk helse. Disse to helseområdene henger tett sammen....

Mer enn 4.000 mennesker står i kø for rusbehandling, situasjonen for de mest utsatte heroinavhengige på gaten er svært kritisk og vi har en økende andel "glemte alkoholavhengige" som er langt unna å få nødvendig hjelp. I tillegg er det avdekket de senere årene titusener med barn av rusavhengige som trenger oppfølging og hjelp, samt de mange voksne pårørende som på ulike måter sliter grunnet andres rusbruk.

Nylig avtroppende Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen har kalt rusomsorgen i Norge en skam. Han og mange av hans kolleger både i regjering og på Stortinget har i tydelige ordlag sagt at dette feltet må prioriteres innenfor Helse-Norge. Det har vært store oppslag i mediene om uverdige forhold for rusomsorgen, som mange politikere ivrig har kommentert. Men, vi kan nå konkludere med at det igjen blir med ord og lite handling. Dette på tross av at det er tverrpolitisk enighet om at dette feltet MÅ løftes opp økonomisk. Jeg tror opposisjonen vil presse på regjeringen ifbm behandlingen av statsbudsjettet 2010 og jeg håper denne gang at regjeringen lytter til en samstemt opposisjon og ikke "overkjører" det som kan bli en etterlengtet nasjonal "dugnad" for et rusfelt på "felgen".

Nå venter jeg i spenning på hvem som blir ny Helse- og omsorgsminister. Om det blir en handlingens kvinne eller mann - eller en ny minister som er raskt på banen for å kommentere enkeltskjebner, enkeltpersoner eller setter ned nye utvalg, fremfor en helhetlig debatt om situasjonen for hele rusomsorgen. Og, det må følge penger med, både til de mest utsatte, til akutthjelp, avrusing, legemiddelassistert og medikamentfri behandling, rehabilitering og oppfølging og til de mange barn av og pårørende til rusavhengige.

Helse-Norge er stort og krevende. Regjeringen har lovet mye til eldreomsorgen og det kan virke som om sykehusene ikke har "bunn i kassen". I tillegg sliter psykiatrien....helt nederst ved bordet sitter rusomsorgen.....og de har sittet der så altfor lenge!!

Ingen kommentarer: