mandag 26. oktober 2009

DN-leder med manglende perspektiv

I dagens DN-leder foreslås det ja til klimakvote, nei til taxfreekvote. Svært interressant for oss som har jobbet lenge med å redusere taxfreesalget av bla alkohol som for tiden er den største handelslekkasjen av alkohol og nå utgjør 15% avb det vi totalt konsumerer i Norge. (Grensehandelen med alkohol utgjør 5%)

I lederen sies det at (sitat);
"For mens regjeringen på den ene siden innfører klimakvoter for å gjøre flyreisen dyrere, viderefører den taxfreekvoten som gjør reisen billigere. Taxfreesystemet gir store inntekter til Avinor, som igjen brukes til å finansiere flyplassene rundt om i landet. Alternativet ville være å øke kostnadene for flyselskapene, som igjen ville måtte hente inn pengene fra sine passasjerer.

Slik slår altså den ene kvoten den andre ihjel. Når de reisende kjøper billetten, skal de straffes for å bidra til å ødelegge klimaet. Når de kommer hjem, skal reisen deres subsidieres med avgiftsfrie varer.

Taxfreekvoten bør fjernes. Også det vil være en fornuftig EU-tilpasning. Men det finnes bare én måte et slikt tiltak kan bli akseptert på i befolkningen: Det staten tjener på å fjerne taxfreeordningen, må brukes til å kutte alkoholavgiftene."

Det ikke lederen diskuterer er det faktum at å gi hele befolkningen tilgang til billigere alkohol vil by på store utfordringer. Taxfreesalget med alkohol utgjør altså kun 15% av det vi totalt drikker av alkohol her til lands. Ved å åpne for lavere avgifter for å "kompensere" folk flests tap av taxfreesalget, vil forbruket av alkohol i Norge øke merkbart. Folkehelsa vil lide og helsebudsjettene må økes merkbart i årene fremover.

Vi mener taxfreeordningen må reduseres og gjerne fjernes på sikt. I første omgang kan regjeringen stoppe den utviklingen de selv har lagt opp til. De siste årene har de åpnet for salg ved adkomst og økt vinkvote. Dette har bidratt til at taxfreeordningen har "blåst i været" og er den største handelslekkasjen vi har på alkohol idag. Grensehandelen utgjør 5% og er stabil, til sammenligning.
Regjeringen bør snarest mulig stoppe utvidelsene på Gardermoen, begrense salget ved adkomst og legge føringer på selskapet som står for taxfreesalget.

Så får Avinor finne andre løsninger på hvordan de skal finansiere de mange mindre flyplassene i Norge. For det er jo viktig å være klar over at taxfreesalget utgjør 45% av Avinors inntekter. Gjerne høyere priser på flyreiser for å sikre miljøet vårt bedre. Men, å gi "folket" billigere alkohol er ingen løsning som forsvares gjennom at taxfreesalg av alkohol fjernes.

Ingen kommentarer: