tirsdag 10. november 2009

Giske vil "instruere" Systembolaget

I helgens VG går vår nye næringsminister Giske ut å krever at Systembolaget langt den norske grensen, skal tilby norsk akevitt. Giske burde ta et møte med Vinmonopolet og lære hvordan de faglig vurderer hvilke produkter som skal inn i deres sortiment. Systembolaget jobber på samme måte som Vinmonopolet. Det vil si at de har grundig faglig vurdering av sitt sortiment.
når så ikke norsk akevitt selges hos Systembolaget, handler dette høyst sannsynlig om at disse produktene ikke er mer etterspurt enn andre lignende produkter. Både Systembolaget og Vinmonopolet burde etter min mening fortsatt få drive sin virksomhet basert på sine faglige og grundige vurderinger.
Vinmonopolet har et sortiment på nærmere 18.000 ulike produkt. Det er stadig en rekke mindre produsenter som føler seg "skvise" av polet, men 90 % av kundene sier i deres årlige undersøkelser at de fornøyd med både sortiment og service.

Giske burde forøvrig også huske at han er en del av regjering som vil at handelslekkasjen av alkoholholdige drikkevarer skal begrenses. Nå utgjør grensehandel med alkoholholdige drikkevarer kun 5 % av det totalt konsumerer i Norge. Taxfreesalget av samme produkter utgjør en mye større andel på ca 15 %. Uansett, kjøper nordmenn flest mesteparten av det de drikker av alkohol i Norge og på polet.

Forstår at en næringsminister skal jobbe for at norske bedrifter har best mulige rammevilkår. Men, han bør huske at alkoholholdige drikkevarer også handler om folkehelsa til nordmenn. Regjeringene de siste 10 årene har valgt å holde avgiftene på alkoholholdige drikkevarer på et høyt nivå, fordi man vil verne folks helse og velvære. Kanskje Giske kan finne noen andre bransjer han kan hjelpe - her hjemme? Eksempelvis er den største handelslekkasjen ille for dagligvarehandelen og nå etterhvert en rekke andre bransjer. Han kan jo snakke litt med denne delen av bransjen (dagligvarehandelen) og sjekke om ikke de kan senke sine priser her hjemme - det har de råd til og det vil hjelpe på å begrense grensehandelen - fordi kjøtt, matvarer etc er lokkevarene nordmenn reiser over grensen for å kjøpe :-)

Ingen kommentarer: