tirsdag 17. november 2009

Viktig opptreden av Baasland



Det har kommet noe kritikk av at Skavland slapp til den "kriminelle" biskopsønnen Baasland i beste sendetid på NRK! Blant annet sier tidligere kinodirektør Ingeborg Noræus Hanssen følgende i ett debattinnlegg i Aftenposten;
"Men nå opprøres jeg. Det gjorde meg vondt å få vite at Skavlan av alle, ønsket å løfte frem og opp den unge Baasland som har svindlet for millioner og forbrutt seg mot sin far og sin mor og sin Gud. At Skavlan velger å informere oss om en forbryter, er det verste."

Har Moræus Hanssen og andre kritikere tenkt over hvor viktig signaleffekten av at Baasland valgte å stille opp på riksdekkende TV i beste sendetid? Nei, det tror jeg ikke. Baasland er spilleavhengig og vi vet etterhvert ganske mye om hvordan denne avhengigheten til spill kan ødelegge både spilleren og deres pårørende. Baasland-saken er både trist og dypt tragisk, men vi kan lære noe viktig av hele saken.

For noen år siden ble det spilt for 22 milliarder norske kroner på spilleautomater. Gode inntekter for lag og foreninger over hele landet, men bak "fasaden" ble det etterhvert avdekket sterke og gripende historier om vanlige folk som hadde spilt bort alt de eide, mistet hus og hjem, familie og noen sitt eget liv. Det ble også avdekket et sted mellom 70 til 120.000 spilleavhengige. Og, det var først når de spilleavhengige selv sto frem med sine sterke historier at Stortinget tok affære og fikk fjernet automatene som hadde voldet så mye vondt og vanskelig for så mange.

Spilleavhengighet er en voldsom lidelse for den det gjelder og som regel går deres avhengighet også ut over familie og venner. Jeg har selv hørt historier fra spilleavhengige der de forteller om hus som blir tvangssolgt, familier som går i oppløsning, store gjeldsbyrder som vil følge de resten av livet og vonde opplevelser; - som da pengene gikk rett inn i spilleautomaten istedenfor til barnas julegaver. Det sitter mange familier der ute i dag som vil slite i årevis med gjeld og problemer fordi ett av deres familiemedlemmer brukte opp alle deres penger (og mer) på sin spilleavhengighet.

De internasjonale gamblingsselskapene bruker rå metoder for å trekke til seg spillere - og ikke minst, holde på de. Etikk og moral er ukjente begrep i denne bransjen. Baasland spilte via to slike selskaper internasjonalt som visste om hans pengebruk og problemer, men valgte aldri å foreta seg noe.

Jeg synes det var flott at Baasland stilte opp og fortalte deler av sin historie. den er rå og brutal og får store følger for han og hans familie. Men, den kan også være med å bidra til at færre havner i samme situasjon.

De internasjonale gamblingsselskapene "pumper" milliarder inn i å markedsføre sine spill. La oss håpe at Baaslands historie og tidligere spilleavhengiges historier bidrar til at stadig færre lar seg lokke av denne reklamen. Så langt, viser Lotteritilsynet til at Baasland-saken har bidratt til at færre nordmenn bruker disse nettspillene.

Og, til de som bare ønsker å høre koselige historier fra folk med "plettfri vandel" på Skavland.....det finnes så alt for mange andre underholdningsprogram å ta av.

Ingen kommentarer: